Hoewel bier de oudste gegiste drank ter wereld is en we het al vele jaren drinken, zijn er verrassend veel onder ons die nog steeds niet weten hoe ze het goed moeten doen. Je hebt veel verschillende soorten bier en van verschillende prijsklassen. Als je goedkoop bier drinkt hoeft dat niet altijd van slechte kwaliteit te zijn, alleen moet je natuurlijk geen fouten maken bij het drinken ervan. Lees vooral verder om er meer over te weten te komen.
Je zal het misschien niet denken, maar bier drinken is een kunst die je moet leren. Wanneer je op vrijdag na het werk in de kroeg een paar koude biertjes drinkt, neem je waarschijnlijk niet de tijd om te genieten en te proeven. Begrijpen hoe je bier op de juiste manier proeft, is eigenlijk te vergelijken met de manier hoe je goede wijn of whisky moet leren drinken om er echt van te kunnen genieten. In deze blog gaan we het je leren.
Sommige fouten in het leven zijn groot en andere zijn wat kleiner, maar als je bier drinkt dan wil je dit natuurlijk wel goed doen. Vooral als je nagaat hoeveel liter bier men gemiddeld per jaar drinkt, is het zeker wel de moeite waard om dit te weten en om je hier verder in te verdiepen. Hieronder vijf fouten die je waarschijnlijk momenteel maakt of hebt gemaakt als je bier drinkt.
1. Je glas laten bevriezen of te koud laten worden
Dit is zeker een van de grootste onwaarheden die rond gaat onder brouwers en bierdrinkers, het hebben van een mat bierglas. In tegenstelling tot wat de barman in de kroeg je misschien verteld, is het zeker niet bevorderlijk voor het bier.
Je glas invriezen kan er zelfs voor zorgen dat je bier gaat schuimen, waardoor de bubbels en de aroma’s van het bier verdwijnen. In plaats van je glas in de diepvries te stoppen kan je hem het beste op kamertemperatuur laten, nadat je het even hebt afgespoeld onder de kraan om er zeker van te zijn dat het glas proper is en de smaak niet zal beïnvloeden.
2. Bier ijskoud drinken
Hoe graag je vrienden misschien koude bieren willen en hoe lekker het ook kan zijn op een warme dag, het zorgt er niet voor dat je alle smaakaroma’s van het bier goed kan proeven. De meeste bieren zijn bedoeld om net boven kamertemperatuur te worden geserveerd en veel experts raden aan om ze slechts 10 minuten in de koelkast te laten staan voordat je ze drinkt, zodat alle aroma's en smaken goed tot hun recht komen.
3. In het zonlicht laten staan
Ooit gehoord van het woord "skunking"? Zo niet, dan nu wel. Bier hoort niet in het zonlicht te staan voor het wordt geopend. Loop een warme winkel binnen en pak een willekeurig flesje bier van een aan de zon blootgesteld schap. Open het en ruik eraan...ruikt het niet goed? Dan is het bedorven.
Bier moet altijd op een koele, droge plaats en uit het zonlicht worden bewaard om de smaak en het aroma goed te houden.
4. Te lang bewaren
We maken ons allemaal wel eens schuldig aan dat ene biertje in de koelkast dat daar al maanden staat. Of je het nu bewaart voor een speciale gelegenheid of voor een bij de televisie op maandag avond, het kan zijn dat het anders smaakt dan een normaal brouwsel.
Dit komt omdat de smaak van veel bieren snel veroudert en daarom nooit voor een lange periode bewaard moet worden. Drink het op of gooi het weg!
5. Overdrijven
Bierliefhebber zijn is niet hetzelfde als een "foodie" zijn. Er is geen reden om zoveel op de smaak in te gaan, zoals foobloggers of liefhebbers dat doen. Ten eerste zal het weinig mensen interesseren en ten tweede is er iets voor te zeggen om van een bier te genieten zoals je opa dat vroeger deed, gewoon zoals het is.
Bier drinken op de juiste manier
Nu we hebben vastgesteld hoe je je bier niet zou moeten drinken, is het tijd om een paar tips door te nemen over hoe het wel moet!
· Drink je bier altijd in een mok of glas gemaakt van natuurlijke materialen.
· Schenk het bier in het midden van je glas vanaf een hoogte van 2-3 cm.
· Wacht tot het schuim is neergedaald en vul het glas dan tot ¾ van de hoogte bij.
· Drink het in kleine slokjes om beter van de smaak te kunnen genieten.
· Drink bier altijd net boven kamertemperatuur.
· Bier kan bij alle gerechten geserveerd worden.
· Bewaar je bierflesjes alleen staand en niet liggend op hun zijkant.
Nu je weet hoe je je bier drinkt en bewaart, is er geen reden meer waarom je dit weekend niet uit kunt gaan en in stijl kunt van je biertje kan genieten! Of je nu naar je stamkroeg gaat, thuis een biertje gaat drinken of gebruik maakt van een paar één van de winnende IPA’s van ALDI, niets staat je in de weg om je te vermaken met je favoriete drankje. Als je een vriend hebt die dol is op bier maar nog wat tips nodig heeft, leer hem dan ook hoe hij deze fantastische drank moet drinken en laat hem bijvoorbeeld een Schultebrau biertje proeven, dan zit je altijd goed!