Ben je een particulier die graag een auto wil importeren uit een ander land? Of heb je een autobedrijf en wil je graag auto’s uit het buitenland inkopen? De redenen dat mensen een auto willen importeren zijn uiteenlopend. De prijs kan uiteraard voordelig zijn, maar soms zijn bepaalde auto’s hier simpelweg niet verkrijgbaar, waardoor mensen ervoor kiezen om een auto te importeren. Er zijn wel een aantal stappen die je moet doorlopen, voordat je hier met een auto uit het buitenland de weg op mag. Welke stappen dit zijn? Dat lees je hieronder!
Nederlands kenteken
Om in Nederland te mogen rijden met een auto uit het buitenland, moet deze eerst worden voorzien van een Nederlands kenteken. Hiervoor moet je deze auto eerst laten keuren door de RDW. Als dit is gedaan, kun je met het buitenlandse kenteken en een geldig legitimatiebewijs, dit kenteken aanvragen. Hiervoor heb je overigens nog meer documenten nodig, zoals de voertuigdocumenten, een APK-keuringsrapport uit het buitenland en een Certificaat van Overeenstemming.
BPM
Als je een auto uit het buitenland importeert, moet hier belasting over betaald worden. Dit noemen we BPM. BPM berekenen kun je online gemakkelijk doen, dan weet je meteen hoeveel er betaald moet worden voor de auto die jij uit het buitenland hebt gehaald. Nadat het kenteken is geregeld en de BPM is betaald, moet je ervoor zorgen dat de auto verzekerd is, voordat je er de weg mee op mag. Ook moet je zelf voor een kentekenplaat zorgen en deze voor een autoverzekering.
Tips auto importeren
Als je een auto uit het buitenland wilt kopen, weet je nooit honderd procent zeker of alles klopt wat er over de auto verteld wordt. Ga daarom zelf op onderzoek uit, door bijvoorbeeld de documentatie bij de auto goed door te lezen, hier valt vaak veel uit te halen als het gaat om de historie van de auto. Ook kun je bijvoorbeeld aan het interieur en de bekleding zien hoe goed de auto is bijgehouden. Probeer ook in de onderhoudsboekjes te achterhalen, of de kilometerstand wel klopt, die wordt weergegeven op het dashboard. Als je alles zorgvuldig hebt nagekeken en gecontroleerd, kun je een weloverwogen besluit nemen of je de auto wel of niet aan wil schaffen.