De afgelopen jaren zijn steeds meer mensen fan geworden van de formule 1. Natuurlijk heeft Max Verstappen hierbij een cruciale rol gespeeld, maar naast het feit dat er een Nederlander meedoet in de formule 1, zijn we de sport zelf, ook steeds meer gaan omarmen. Het gevaar, de hoge snelheden en de wedstrijdspanning; het zijn elementen van de formule 1 waar heel veel mensen dol op zijn. Wil je graag meer weten over deze boeiende sport? Bijvoorbeeld hoe de puntentelling precies werkt? Hoe deze puntentelling werkt, kun je hieronder lezen!
Twee kampioenschappen
Het is je misschien weleens opgevallen dat er regelmatig tijdens de formule 1 wedstrijden wordt gesproken over ‘de constructeurstitel’. Het is belangrijk om dit even te verduidelijken; tijdens een formule 1 seizoen zijn er eigenlijk twee kampioenschappen waar om gestreden wordt. Het gaat hier om het kampioenschap voor de individuele rijders, maar ook om het kampioenschap tussen de renstallen. Per race kun je als individuele coureur dus punten verdienen, maar ook als team/renstal is dit mogelijk.
Klassering bepaalt de punten
Eigenlijk werkt de puntentelling vrij eenvoudig; hoe hoger je eindigt in een race, des te meer punten je kunt verdienen. Dit geldt wel voor de eerste tien auto’s uit het klassement, alleen zij kunnen punten verdienen. Als je eerste wordt krijg je vijfentwintig punten, de tweede krijgt er achttien en de derde vijftien. Tot en met de tiende plaats worden er op deze manier punten verdeeld. Hier komt nog bij dat degene met de snelste raceronde, ook nog een punt extra krijgt, deze coureur moet dan wel bij de eerste tien eindigen. Als een coureur tijdens het seizoen van team wisselt, neemt hij gewoon zijn punten mee. Deze punten ‘hangen’ dus aan een coureur en niet aan een team. Als renstal kun je net zoveel punten verdienen per auto. In dit geval rijden er twee auto’s per renstal mee, dus het maximale aantal punten wat een team kan verdienen is drieënveertig.
Sprintraces
Vanaf het seizoen 21/22 worden er ook sprintraces gehouden. Ook hierbij zijn er punten te verdienen, hierbij krijgt de eerste drie punten, de tweede twee punten en de nummer drie krijgt één punt. Het idee erachter is dat de bezoekers van de formule 1 op meerdere dagen races kunnen zien waarbij er om de punten worden geracet. Puntentelling duidelijk? De tussenstand F1 kun je online vinden, ideaal om precies te weten of Max op koers ligt voor zijn nieuwe wereldtitel!