Heb je een eigen bedrijf en groei je sterk? Dat is natuurlijk een prachtige ontwikkeling, alleen is de kans groot dat je dan kapitaal nodig hebt. Kapitaal om bijvoorbeeld te investeren in machines als je bijvoorbeeld een fabriek hebt of in auto’s als je bijvoorbeeld een taxibedrijf hebt. Je kunt ook behoefte hebben aan kapitaal omdat je bijvoorbeeld meer voorraad nodig hebt om je klanten goed te kunnen blijven bedienen. Geld heb je dus niet alleen nodig als het wat minder gaat, ook als het heel goed gaat ontstaat er behoefte aan kapitaal. Heb jij ook kapitaal nodig om te groeien?
Verschillende vormen van kapitaal
Een bedrijfsfinanciering kan uit verschillende vormen bestaan. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een zakelijk krediet. Dit wordt met name ingezet om tijdelijke tekorten mee op te lossen. Denk hierbij aan seizoenbedrijven die pieken en dalen hebben in hun liquiditeit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een pannenkoekenhuis op een vakantiepark, de kans is groot dat hier in de wintermaanden wat meer behoefte is aan krediet dan in de drukke zomermaanden. Ook kan dit krediet worden gebruikt om bijvoorbeeld materialen in te kopen die nodig zijn voor een klus in de bouwsector. Als de klus gedaan is en de factuur is betaald, valt de behoefte aan financiering weer weg.
Zakelijke lening
Wil je gericht een bedrag lenen om bijvoorbeeld een machine aan te schaffen? Kies dan voor een zakelijke lening, deze houdt verband met een specifieke investering en kent een vaste looptijd en renteafspraak. Na een bepaalde tijd moet de lening terugbetaald zijn en stopt feitelijk de overeenkomst. Een dergelijke lening kun je ook afsluiten als je bijvoorbeeld een aantal vrachtwagens wilt kopen of een nieuw automatiseringssysteem. Het is overzichtelijk als je voor ieder onderdeel waar je in wilt investeren een aparte lening afsluit. Hiermee hou je goed zicht op wat je nog moet afbetalen en welke verplichtingen hieraan vastzitten.
Groeien met meer voorraad
Voorraadkosten worden vaak onderschat door groeiende bedrijven. Iedere keer wat meer voorraad betekent uiteindelijk toch een behoorlijke aanslag op je liquiditeit. Ten eerste moeten de producten zelf ingekocht worden, vervolgens moeten deze worden opgeslagen, maar ook is er de kans op waardevermindering van de voorraden. Denk in het laatste geval aan bederf bij verse producten, maar zeker ook bij waardevermindering bij trendgevoelige producten. Hou er dus rekening mee dat je kapitaal nodig hebt als je wilt groeien door meer voorraad aan te houden.