Ovulatie berekenen

Ovulatie berekenen

Om zwanger te kunnen worden is het handig om eerst te weten op welke dagen je vruchtbaar bent. Maar hoe en wanneer komt dat het beste uit? Stoppen met de pil is logisch als je vruchtbaar wilt worden. Maar ook al stop je met de pil, dan ben je alsnog niet iedere dag vruchtbaar. Iedere vrouw heeft elke maand ongeveer drie vruchtbare dagen. Je kunt de ovulatie eenvoudig zelf berekenen. Wij helpen je graag met de ovulatie berekenen.

Ovulatie

Bij de meeste vrouwen vindt de ovulatie veertien dagen voor de menstruatie plaats. De ovulatie wordt ook wel eisprong genoemd. Het eitje blijft vervolgens 12 uur vruchtbaar. Het zaad van de man blijft enkele dagen leven, waardoor de kans groot is op een zwangerschap wanneer je enkele dagen voor de ovulatie gemeenschap hebt gehad. Een voorbeeld is dat je bijvoorbeeld een cyclus hebt van 29 dagen, dan ben je op de 3e tot en met 10e dag voor het einde van je cyclus mogelijk vruchtbaar. Het is mogelijk vruchtbaar omdat de eicel die uit de ovulatie vrijgekomen is, maar twaalf uur blijft leven.

Verschillen tussen vrouwen

Niet voor iedereen geldt het eerder genoemde termijn van 14 dagen. Brouwen met een menstruatiecyclus van minder dan 21 dagen lang, of juist een menstruatiecyclus van meer dan 35 dagen lang kunnen met de bovengenoemde gegevens geen goede berekening maken. Het is dus niet voor iedereen duidelijk om te zeggen hoe de ovulatiecyclus verloopt. Daardoor weet je ook niet wanneer de vruchtbare dagen plaatsvinden. Zo duurt de ene cyclus maar 27 dagen en de andere kan 32 duren.

Tegenwoordig zijn er ook ovulatietesten verkrijgbaar bij de drogist. Bij deze test kun je direct zien wanneer welke periode voor jou het vruchtbaarst is. Bij de Clearblue digitale ovulatie test plas je over een stafje heen, en het apparaat laat binnen enkele minuten weten wanneer je twee vruchtbaarste dagen zijn.

De menstruatiekalander

Je kunt ook een menstruatiekalender als hulpmiddel gebruiken. Zo’n menstruatiekalander kan een oplossing zijn voor vrouwen die last hebben van bloedingsproblemen of van een onregelmatige menstruatie. Door het bij houden van een menstruatiekalander krijgt de vrouw een duidelijk beeld van hoe haar menstruatie in elkaar zit.

Hoe werkt de menstruatie kalander?

De menstruatiekalander is een soort van tijdsbalk van iedere maand. Door middel van verschillende symbolen kun je aangeven op welke dagen je menstrueert en hoe hevig de menstruatie is. Het is ook mogelijk om dit bij te houden in een agenda door middel van het zetten van kruisjes.